onsdag 10 juli 2013

Lübeck-Marseille


Eftersom tåg enligt min mening är det enda verkligt värdiga och anständiga sättet att resa på, försöker jag att i möjligaste mån välja järnvägen under semesterresorna. I några avsnitt ska jag i ord och bild skildra en resa från Östersjön till Medelhavet - med uppehåll vid några ur järnvägssynpunkt intressanta besöksmål.

1 Lübeck-Hamburg

Under medeltiden var Lübeck en mycket betydande handelsstad i Östersjöområdet. I dag är det en småstad där det inte verkar hända alltför mycket, även om de gamla kyrkorna och den berömda Holstenporten minner om ett storslaget förflutet.Järnvägsstationen är fin. Traditionsenligt är den byggd i tegel och som sig bör stannar tågen i en vacker hall.

Om Lübeck har sin storhetstid som handelsort bakom sig, så är den näraliggande storstaden Hamburg fortfarande en betydelsefull hamnstad.Järnvägsstationen här är mäkta imponerande.

I Hamburg finns också det världsberömda och mycket storslagna Miniatur Wunderland, en gigantisk, eller kanske rättare flera gigantiska, modelljärnvägar.
Sedan öppningen 2001 har  MiWuLa haft över 10 miljoner besök(!), och att det har blivit en av stadens främsta turistattraktioner är också tydligt. Det finns ett kösystem eftersom bara ett begränsat antal personer släpps in åt gången. Just nu byggs ett särskilt väntrum. Att köpa biljetter med insläpp en viss tid är också möjligt.

Besökarna är i alla åldrar och från alla delar av världen - och könsfördelningen tycks dessutom jämn, vilket tyvärr är ovanligt i modelljärnvägssammanhang. 

Anläggningarna är imponerande. Storleken bidrar naturligtvis till detta, men även kvaliteten är högre än vad jag hade förväntat mig. Trots storleken har man gjort sig mödan att gestalta många trevliga detaljer.

Utställningen är uppdelad i olika avsnitt som ska föreställa olika länder. Mest imponerande är kanske Schweiz, med sina gigantiska berg.


Andra delar föreställer Tyskland, USA och Skandinavien. Ett Italien-avsnitt är under uppbyggande.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar