onsdag 19 juni 2013

Mer om E10-renoveringen


I Katrineholms gamla lokstallar finns flera fina ånglok undanställda. Ett av dem, ett godstågslok littera  E10, håller nu på att rustas upp, något som jag berättat om i ett tidigare inlägg.

Varje tisdag samlas ett antal frivilliga för att jobba med loket, och häromdagen  hade jag den stora glädjen att få besöka dem. Kärntruppen utgörs av tre pensionerade ingenjörer med kunskaper i både ånga och elektricitet. Det råder en mycket gemytlig och anspråkslös stämning i gänget; var och en pysslar med sina uppgifter i renoveringen, vid jämna mellanrum samlas man för kaffe.

Under dagen arbetades det bland annat med det elektriska. Generatorn har reparerats, men innan den monteras tillbaka på sin plats igen  prövades om elsystemet i  fungerade. Det handlar i grunden om att få strålkastarna och några andra lampor att lysa, en uppgift som dock inte visade sig vara så enkel som den kan låta. Frontstrålkastarna lyckades elektroingenjör Ingemar Holmer få att lysa, men lamporna på sidorna, som ska underlätta vid smörjning och underhåll, förblev släckta. Generatorn drivs så klart av ånga, och alstrar den ström som behövs för strålkastare och belysning.Vilken brytare går nu till vilken funktion? Det var inte helt lätt att reda ut under dagens arbete.

Nästa vecka ska pannan förhoppningsvis provtryckas - ett avgörande test. Om det går väl, kan loket snart eldas på och kanske köras redan i höst. Om  tuberna läcker och måste bytas blir det däremot en dyr och omständlig historia.

Låt oss hoppas att det går bra. Det vore fantastiskt att snart få se det stora loket under ånga igen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar