lördag 13 juli 2013

Lübeck-Marseille del 4


Köln-Paris-Marseille

Den gränsöverskridande trafiken mellan Tyskland, Belgien och Frankrike är snabb, effektiv och bekväm. De så kallade Thalys-tågen går hela sträckan Köln-Paris, en resa på omkring 3 timmar 20 minuter.

Kölns Hauptbahnhof ligger mitt i staden, alldeles intill domen och nära Rhen. Bron över floden, Hohenzollernbrücke, är vacker. Den första bron stod färdig 1911 och bestod av två parallella järnvägsbroar och en vägbro. Den förstördes under kriget. På den återuppbyggda bron finns inte längre någon bilväg, däremot en gång- och cykelväg och numera tre parallella järnvägsbroar. 

Thalyståget från Köln går till Paris Gare du nord.


Tågen söderut, mot Marseille, avgår däremot från Gare de Lyon.
De gamla franska stationshallarna är ofta mycket vackra, med sina spetsiga tak och luftiga, ljusa arkitektur. Stationen i Marseille är inget undantag:
Snabbtågen i Frankrike, TGV,  är naturligtvis också imponerade. Resan Paris-Marseille tar omkring 3,5 timmar. En skillnad mot i Tyskland är dock spårangivelserna. Medan DB meddelar från vilket spår ett tåg går redan i de förtryckta tidtabellerna, väntar SNCF till 20 minuter före avgång, vilket får till följd att resenärerna otåligt väntar på besked framför tavlorna med avgångstiderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar