torsdag 11 juli 2013

Lübeck-Marseille del 2

Hamburg-Kassel

I Tyskland förs liknande diskussioner om järnvägen som i Sverige: tågen klarar inte vintern och ibland inte heller sommaren (då luftkonditioneringen slås ut), förseningar är inte ovanliga och så vidare.

Men trots detta finns det ännu vissa saker som imponerar med die Bahn. En sådan är att platsreservationer är synliga för alla resenärer på en liten skylt i anslutning till platsen. På det sättet vet den som inte har platsbiljett vilka platser som är upptagna mellan vilka stationer. Förr i tiden sköttes detta system med små lappar, som ombordpersonalen stack in i därför avsedda hållare ovanför sätena. I dag har det moderniserats, och reservationerna redovisas i en digital display.

En annan beundransvärd detalj är de vikblad som finns vid varje plats på de lite mer prestigefyllda fjärrtågen. I dessa redovisas var och när tåget gör uppehåll, samt vilka anslutningar som finns från respektive station.

Mäkta imponerande är också att man i samband med att tidtabellen antas en gång för alla tycks ha slagit fast från vilket spår som ett visst tåg vid en viss station går. Detta redovisas exempelvis på de stora tidtabeller som finns anslagna på varje station och på DB:s hemsida. Jag antar att det även här kan förekomma spårändringar, men vid mina resor i Tyskland stämde de förannonserade spåren.

Ytterligare ett faktum inför vilket man endast i respekt kan lyfta på hatten är att det på större stationer i Tyskland görs specifika utrop på varje perrong! Det innebär till exempel att när ett tåg har ankommit till stationen, välkomnas resenärerna och anslutande tåg ropas genast ut.

Kassels Hauptbahnhof har en huvudbyggnad som byggts efter kriget, men innanför fasaden finns fortfarande en del av den gamla stationen bevarad. Numera har stationen, även om den fortfarande är en "Hauptbahnhof", dock förlorat något i betydelse eftersom fjärrtågen i första hand angör stationen Kassel Wilhemshöhe (en synnerligen ful station som jag inte tänker visar några bilder på)
Kassels utan tvekan främsta sevärdhet är slottet, parken och parkanläggningarna Wilhemshöhe. Här finns bland annat de i slutet av 1700-talet anlagda, komplicerade och vackra vattenspelen. Vid bestämda tidpunkter släpps vattnet på, och rinner och forsar sedan över en rad mer eller mindre spektakulära anläggningar innan det når den stora fontänen framför slottet. Alldeles nyligen sattes Wilhemshöhe upp på Unescos världsarvslista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar