söndag 15 november 2009

Järnvägsmuseet i York


National Railway Museum i York är ett mycket stort och fint järnvägsmuseum.

Bland höjdpunkterna märks loket Mallard, ett lok ur London and North Eastern Railways (LNER) klass A4. Mallard är mest känt för att det innehar hastighetsrekordet för ånglok -- 203 km/h. Denna hisnande hastighet uppnåddes för några korta ögonblick den 3 juli 1938, innan loket skar ihop och fick föras till en verkstad i Doncaster för reparationer.

A4-loken, som designats av den legendariske Sir Nigel Gresley, blev en succé och Mallard fortsatte att vara i reguljär trafik ända till 1963.

Även ett annat av Gresleys berömda lok finns på museet, nämligen LNER 4472 The Flying Scotsman. Loket håller nu på att repareras för att åter kunna tas i drift. Även detta var på sin tid ett rekordlok, då det 1928 var först med att färdas non-stop från London till Edinburgh och 1934 lyckades köra fortare än 100 mph (161 km/h).

Museet har över 100 lokomotiv i sina samlingar. Alla är inte utställda för allmänheten och alla befinner sig inte i York, men här finns ett imponerande urval.

För den som befinner sig i London är en tur till York en lagom dagsutflykt. Med tåg tar det cirka två timmar mellan King's Cross och York. York är dessutom en sevärd stad i sig, med gammal bebyggelse och en stor gotisk katedral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar