tisdag 22 december 2009

Träd


Att bygga snygga träd i H0 hör till det svåraste i landskapsbygget till en modelljärnväg, kan jag tycka. Många modellträd når inte upp till rimliga krav på skönhet och realism.

Att helt undvika träd på anläggningen är inte hållbart. Visst kan man begränsa dem genom att exempelvis anlägga framför allt urbana miljöer eller förpestade industrilandskap, men träden är många i verkligheten och förekommer oftast också i anslutning till städer, skorstenar och spår.

Jag har nu själv börjat mina försök och först ut är några tallar. Som barr har Woodland scenics/ Nochs foliage använts - ett utmärkt material. Värre är det med stammarna, som med min experimentmetod tog tid att göra men ändå inte blev fulländade: de är alltför ojämna och knotiga. Jag har använt mig av ståltråd och därefter av toapapper och tapetklister. Slutligen har stammarna givetvis målats.

Foliagen applicerade jag med UHU superlim och fixerade med hårspray. En fungerande metod.

Jag tror att jag nästa gång ska prova med tunnare metalltråd för att få stammarna och grenarna bättre. Dessa träd duger att ha någonstans i bakgrunden.

1 kommentar:

  1. Jag tycker att de ser fantastiskt fina ut. Om detta är första försöket kan man ana storverk längre fram!

    SvaraRadera