lördag 30 januari 2010

Ljud av tåg: Chattanooga choo choo

Järnvägens introduktion som allmänt kommunikationsmedel innebar en oerhörd omvälvning av ett slag som vi i dag knappast kan föreställa oss.

Wolfgang Schivelbusch har i sin mycket intressanta bok Järnvägsresandets historia visat på detta och pekar bland annat på att det nu för allra första gången (på land, sjöfarten är en annan historia) blev möjligt att ta sig fram utan hjälp av muskelkraft. Resandet industrialiserades och frigjordes från de begränsningar som biologin dittills utgjort.

Detta, och farten med vilken tågen rusade fram "som projektiler" upplevdes mycket starkt av de första resenärerna. De växlande intrycken när tåget for fram genom landskapet uppfattades som ansträngande och det var rentav svårt att se ordentligt; man hade ännu inte lärt sig att fästa blicken i fjärran, utan tittade liksom förr från den hästdragna vagnen på det närmast liggande, som inte gick att ta in i hastigheten.

Med tiden vande sig folk naturligtvis. En helt ny resandekultur och nya sysselsättningar under resan utvecklades, som att läsa. Snart fanns bokhandlar och tidningskiosker på stationerna. Järnvägen blev vardag, men förblev länge det dominerande transportsättet. Ännu var det lång tid kvar tills det fanns bilar och flygplan, och även efter att dessa maskiner uppfunnits tog det ytterligare många år innan massbilismen och charterflyget på allvar utmanade tåget.

På 1940-talet hade man läst på tåget i uppåt 100 år redan, men fortfarande tycks tågresandet vara förknippat med både fart och bekvämlighet, åtminstone i Glenn Millers hit Chattanooga Choo Choo. Och kanske är det symptomatiskt att även denna låt, liksom tidigare konstverk med tåganknytning som behandlats här, har tillkommit eller åtminstone syftar på en tid före 1950.

Vad hände sedan?

Ett utdrag ur Chattanooga Choo Choo (lyssna och titta på Youtube här) som fångar tågresandets natur vid denna tid:

You leave the Pennsylvania Station 'bout a quarter to four
Read a magazine and then you're in Baltimore
Dinner in the diner
Nothing could be finer
Than to have your ham an' eggs in Carolina

When you hear the whistle blowin' eight to the bar
Then you know that Tennessee is not very far
Shovel all the coal in
Gotta keep it rollin'
Woo, woo, Chattanooga there you are

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar