torsdag 12 augusti 2010

LOXX


I Tyskland finns många stora visningsanläggningar för modelltåg, inte bara det uppmärksammade MiWuLa i Hamburg. Berlin har LOXX, en stor anläggning vid Alexanderplatz. Här har flera av Berlins järnvägsstationer byggts i modell, liksom det berömda tv-tornet, riksdagen och Brandenburger Tor.

Zoologischer Garten är en av de stationer som finns med (ovan), medan landskapet och staden mellan stationerna tycks ha skapats mer ur fantasien.
LOXX innehåller många fina detaljer och anläggningen befolkas av ett stort antal små figurer. Med jämna mellanrum blir det natt och då lyses det hela upp av lyktor och fönster i staden. Åskväder förekommer också.


I ett separat rum finns en flygplats med flygplan som lyfter och landar. Detta har man tekniskt löst med ramper i plexiglas, vilka dessvärre syns lite för tydligt för att illusionen ska bli fulländad.

En annan sak som kan störa är att elloken som trafikerar banan inte har sina strömavtagare uppfällda. Luftledningar finns på de flesta håll men antagligen inte överallt.

Naturligtvis kan man också anmärka på detaljer i landskapsbygget, om man vill gnälla. En del träd kunde vara snyggare. Men ett besök på LOXX är ändå en storartad upplevelse. Naturligtvis vinner anläggningen på sin storlek, som tillåter mycket trafik, riktigt långa tåg och generösa kurvradier. Besöket är väl värt de 12 Euro som inträdet kostar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar