onsdag 11 augusti 2010

Berlin, Berlin

Berlin är en fantastisk stad på massor av sätt - inte bara tack vare sina järnvägar. Men med sina många järnvägsstationer är den något av ett drömresmål också för tågturisten. Här går såväl S-bahn som fjärrtågen genom områden med gamla kulturbyggnader och genom mindre vackra men desto mer fascinerande urbana miljöer. Tyvärr har man på senare tid haft oerhörda problem med S-bahn som inte fungerat som den ska, men det ska vara på väg att lösa sig.
S-bahn som mestadels går ovan jord ger besökarna många trevliga utblickar över staden och är när den fungerar ett mycket tilltalande färdmedel. Dessutom finns förstås U-bahn och spårvagnar.
Huvudstadens nya huvudstation är en stor och storartad byggnad i glas och med spår i tre plan. En modern arkitektonisk skapelse som samtidigt knyter an till den fina traditionen av glasade banhallar som det finns så gott om i Tyskland, som här nedan vid Alexanderplatz.

I Berlin finns också gamla tåg liksom modelltåg att bese. På det tekniska museet finns fina lok bevarade och på LOXX vid Alex en stor Schauanlage. Mer om detta senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar