lördag 20 december 2014

Lite tågmusikDen uppmärksamma följaren av Tågbloggen känner till att ett av mina specialintressen är att närma mig järnvägen ur ett kulturhistoriskt perspetiv.

Som jag tidigare berört här på bloggen finns det verk med järnvägstema inom snart sagt alla konstformer. Detta gäller inte minst inom musiken. Antalet låtar som på ett eller annat sätt nämner tåg och järnvägar är otroligt stort. Här är fem trevliga tågstycken att blanda upp den tjatiga julmusiken med under helgerna:

1. Lundbyes jernbanegalopp: Stycket är välbekant för de flesta svenskar tack vare det populära tv-pgroammet På spåret. Detta är ett relativt tidigt exepel på järnvägsmusik. Liksom i Kraftwerks Trans Europa Express (se nedan) är ljud som härmar eller associerar till järnvägen en del av musiken.

2. Glenn Miller: Chattanooga choo choo: Säga vad man vill om musiken, men texten är ett bra exempel på hur järnvägsresandet kunde skildras

3. Johnny Cash: Wabash Cannonball: Ännu en hyllningssång till järnvägen

4 Johnny Cash: I've got a thing about trains: Här slås en helt annan ton än i de föregående låtarna an, Detta är en sorgesång över ett döende transportmedel. Cash sjunger om hur han kommer att sakna järnvägsresandet den dag det försvunnit.5. Kraftwerk: Trans Europa Express/ Trans Europe Express. Kanske den bästa tåglåten av dem alla? Finns i både engelsk och tysk version. Klippet är från en konsert, där även en tillhörande musikvideo spelas upp. Den är en del av verket, så titta ordentligt när du lyssnar! Kraftwerk sysslar ju otroligt mycket med teknik, och gruppen har en modernistisk och teknikoptimistisk framtoning på ett sätt som egentligen är otidsenligt, vilket gör att framstegsoptimismen blir nostalgiskt färgad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar