söndag 1 december 2013

BR 45 som insidermodell från Märklin

Märklin tar varje år fram ett antal så kallade insidermodeller, som säljs endast till medlemmar i Märklins insiderklubb. I år är en av dessa modeller loket 45 010, (Märklin 37455), som kom till mig häromdagen.

Br 45 var de starkaste ångloken som någonsin byggdes i Tyskland. Sammanlagt levererades endast 28 exemplar av denna loktyp från Henschel-Werke i Kassel; kriget satte stopp för planerna på ytterligare 100 lok. Efter kriget utrustade DB flera av 45:orna med nya pannor, då de ursprungliga visat sig skadebenägna.
 Det rör sig sålunda om ett mycket stort och mäktigt lok. I verkligheten är det nästan 26 meter långt.
Även i modell gör det ett imponerande intryck med sin långa panna. Efter en första syning och provkörning, tycker jag att Märklin lyckats bra med modellen, till och med ljudet är något kraftigare än på exempelvis mitt lok Br 23. Utanpåliggande rör och andra detaljer förhöjer det optiska intrycket. En annan sak som förtjänar att berömmas är att man här lyckats få till ett tämligen kort avstånd mellan tender och lok, vilket tyvärr inte alltid är fallet hos Märklin.
Modellen har också ett flertal specialfunktioner, av vilka somliga ännu återstår att testas. Förutom de vanliga ljus- och ljudfunktionerna, finns belysning i förarhytten. En rökgenerator följer också med. Dessutom kan den som till skillnad från mig är utrustad med en modernare styrenhet bland annat simulera eldsken från fyrluckan och ljudet av injektorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar