tisdag 20 september 2011

Märklindagarna 2011: ett kärt återseende


Tågbloggen har tidigare berättat om detta vackra lok - järnvägsmuseets i Nördlingen bayerska snälltågslok S 3/6 . När Tågbloggen besökte museet för två år sedan fick vi veta att en översyn av loket var planerad, med sikte på att åter få det godkänt för trafik.

Och nu har det alltså blivit verklighet. Loket kom till Märklindagarna i Göppingen och drog i samband med dessa flera tåg. Bland annat upp för den berömda Geislinger Steige. I den branta stigningen fick hon dock hjälp av ett kraftfull påskjutningslok - också det ett ånglok från Nördlingen.

S 3/6 är ett fyrcylindrigt lok. Det första exemplaret levererades från München 1908. Det bayerska järnvägsmuseets lok är från 1918. Modellen får betraktas som lyckad - de sista exemplaren av en bayersk S 3/6 - som då insorterades under beteckningen Baureihe 18.4-5 - var i reguljär tjänst till slutet av 1960-talet.

Loket i Nördlingen har sedan tidigare en nära relation till Märklin, då det tjänat som förebild för firmans modell av detta lok i blått utförande. Numera bär detta S 3/6 (eller lok 18 478 som det sedermera kom att heta) åter sin ursprungliga gröna färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar