söndag 28 mars 2010

På semester med hela folkets järnvägJust i år kanske kombinationen vinter och SJ inte väcker några positiva associationer. Kanske var det annorlunda 1938.

Billiga vinterresor, billiga sensommarresor, billiga rundturer... på 30-talet lanserade SJ en rad dylika semestererbjudanden. Det skedde ofta i samarbete med turistföreningar och lokala hotell och pensionat, som erbjöd nedsatta priser under vissa tider och förutsättningar. Det var paketresor i SJ:s regi. Flyget var ännu inte något verkligt alternativ, bilar inte en självklarhet för varje familj, och även den breda allmänheten skulle naturligtvis ha råd och möjlighet att åka på semester med SJ eller kanske bara "ut till landet" med ett billigt utflyktståg, ty "att resa snabbt, bekvämt och billigt är i Sverige icke slagord utan verklighet. Det är en oskattbar förmån, som erbjudes oss alla" som det kunde heta på den tiden. Det var på 30-talet som SJ lanserade sin slogan om "hela folkets järnväg" - slagord som fortfarande inte tycks bortglömda. Och trots hotande utmaningar vid horisonten stod järnvägen ännu stark och gav ett överskott till staten (som kanske sågs som liktydigt med folket).

Den tyska affischen till vänster är från 1936 och vittnar om att även tyskarna skulle ta tåget till vintersporten. Den är hämtad från David Levines hemsida. Den svenska finns på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar