fredag 22 mars 2013

Märklin har fått en ny ägare

Världens mest kända modelltågstillverkare Märklin har fått en ny ägare.

Det meddelade Märklin i ett pressmeddelande i dag.

Därmed har det slutgiltigt satts punkt för den period i företagets historia som inleddes med konkursen 2009, samma år som den anrika firman firade sitt 150-årsjubilium.

Nya ägare till Märklin är Michael Sieber och hans son Florian genom deras bolag Sieber & Sohn GmbH & Co. KG. Michael Sieber leder det stora leksaksföretaget Simba-Dickie.

Märklin har sedan länge återhämtat sig från konkursen. Mycket av framgången har tillskrivits konkursförvaltaren Michael Pluta, som anses vara den som har fått Märklin på rätt spår igen. Men även om det har gått bra för företaget, har tanken hela tiden varit att en ny ägare ska ta över. Fram tills nu har fordringsägarna i konkursen varit Märklins ägare.

Pluta säger till tidningen Stuttgarter Zeitung att Siebers är en drömägare för Märklin, en ägare med såväl engagemang som kunskap och den erforderliga storleken och kapitalet.

Låt oss hoppas att han har rätt. Att Märklin nu åter ägs av ett tyskt familjeföretag i leksaksbranschen talar för att det rör sig om en seriös och långsiktig ägare, även om det inte saknas kritiska röster. Stuttgarter Zeitung rapporter om att fackförbundet IG Metall har invändningar vad gäller arbetsvillkor och fackliga rättigheter, men inte heller de är emot affären.

Sedan konkursen har Märklin utvecklats på flera sätt. Ett grundläggande problem för företagets långsiktiga överlevnad har ansetts vara att modelltågen tappat anhängare bland barn och unga. För att möta detta har Märklin lanserat ett helt nytt koncept med både enklare modeller och rena leksakståg under varumärket Märklin My World. Tanken är att på detta sätt binda upp de unga till varumärket med förhoppningen att barnen även i vuxen ålder fortsätter att hålla på med modelltåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar