fredag 19 oktober 2012

Ett lok BR 23 i fullskala

I de senaste blogginläggen har jag visat några bilder på Märklins fina modell av det tyska ångloket BR 23. Det är ett lok som designades och byggdes efter andra världskriget. Således är det ett mycket ungt ånglok.
Så här ser loktypen ut i fullskala. Detta är lok 23 042 - alltså inte exakt det lok som Märklins modell föreställer - men av samma Baureihe (loktyp eller "-modell"; det som brukar kallas littera när man talar om svenska lok) Skillnaderna i detaljer mellan förebild och modell behöver alltså inte bero på att Märklin misslyckats, utan på att det finns skillnader mallen olika lok inom samma Baureihe. 

 Just det här loket tillhör järnvägsmuseet i Darmstadt Kranichstein i Hessen i Tyskland. Som framgår av bilderna är loket i kördugligt skick.
Att åka med ett tåg draget av detta lok ger naturligtvis i sig en inblick i forna tiders tågresande. Känslan av nostalgi förstärks ytterligare när tåget går över bibanor. Här är de gamla formsignalerna ännu i bruk (som ovan. Signalen med två armar visar kör (långsamt, det ligger en växel framför)).

Längs vägen står också gamla byggnader kvar, som ställverket nedan.

 
Bilderna här är från en resa mellan Bensheim och Worms påsken 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar