torsdag 14 januari 2021

Gatumusikanter och andra i Radeburg






Det är en stilla sommarförmiddag i Radeburg. Morgontrafiken är över och just nu är det inte så många resenärer på stationen. Men pensionerade järnvägsarbetaren Horst Schuster har inte kunnat slita sig  helt från sin tidigare arbetsmiljö. Nu spelar han marscher och kända visor på sitt positiv.

Inte långt därifrån står kollegan och konkurrenten om de förbipasserandes Groschen, tidigare musikläraren Wolfram Haase. Han blev sig aldrig riktigt lik efter att han släppts ur sovjetisk krigsfångenskap och återvänt hem, men förefaller finna lindring i dragspelsspelandet. Den uppmärksamma lyssnaren noterar att han även spelar ryska visor.


Vid Lutherstatyn i staden har ett betydligt muntrare gäng samlats, faktiskt en hel liten jazzorkester. Publiken är dock än så länge begränsad till fyra personer: tidigare svarvaren och från Bayern blott för några år sedan inflyttade Kurt Prantl, vars alkoholism dessvärre under senare tid förvärrats, så att han nu mest hela dagarna sitter här vid statyn och dricker, studerande Antje Müller, som unnar sig en liten paus i solskenet samt hemmafrun Annemarie Weber med barnbarnet Louise. Att Lutherstatyn har blivit ett tillhåll för jazzmusikanter och bänkalkisar råder det delade meningar om. Medan somliga i grannskapet beklagat sig, finner andra, även något äldre personer som Frau Weber - för övrigt kyrkligt aktiv - stämningen här i allmänhet trivsam. (Frau Weber hyser nog också medlidande med och en önskan att kunna hjälpa Herr Prantl att ta sig ur sitt missbruk). 



Under tiden löper trafiken och arbetet vid järnvägen på som vanligt. Ett D-tåg draget av ett diesellok V 200 lämnar just stationen och dränker med sitt motorljud för ett ögonblick tonerna från jazzorkestern. 



En kort stund senare passerar att snabbtåg, alltmedan man på den lilla godsbangården tar han om leveransen från morgonens lokala godståg. 





Vid 11-tiden anländer, i dag några minuter sent, lokaltåget västerifrån. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar