söndag 12 augusti 2012

New York, New York

USA är känt för att vara bilismens land nummer ett, och persontågstrafiken är inte så väl utbyggd. Men på östkusten går det att åka tåg. En resa mellan Washington DC och New York tar bara omkring tre timmar och är betydligt bekvämare och bättre än att flyga.

 När det gäller godstrafiken är det en annan sak. I USA sker en betydligt större andel av godstransporterna på järnväg, än i Europa. Godstågen är ofta mycket långa, och går långsamt.

På Penn Station i NY gör Amtrak reklam för tågresor. Reklamen får väl beskrivas som nostalgisk, då den så tydligt knyter an till äldre tiders järnvägsreklam. Samtidigt betonar den hur avslappnande och bekväm tågresen är, jämfört med att ta bilen.

En plats som också väcker tankar på järnvägsresor på "den gamla goda tiden" är det fantastiska Grand Central i New York (bilden nedan).

torsdag 2 augusti 2012

Landskapsbilder

Här är några bilder från anläggningen som den ser ut nu. Det saknas fortfarande mycket träd och annan vegetation.
Godståget dras av ett lok Baureihe 50.40 som jag skrivit om tidigare, med skorsten på sidan av pannan.
I bakgrunden syns vad som ska föreställa ett vinberg.

onsdag 1 augusti 2012

Rengöringsvagn

Smuts och därav åtföljande kontaktsvårigheter kan vara en stor utmaning för modelljärnvägaren. För att kontinuerligt hålla efter rälsen finns särskilda rengöringsvagnar.

På bilden ovan syns en sådan från Märklin. Den har små filtkuddar som ska putsa rälsen.

Dessvärre visar det sig att kuddarna också gör vagnen extra känslig för urspårning, vilket försvårar att ha den i trafik i ordinarie tåg. Men förhoppningsvis kommer vagnen ändå att göra någon nytta.